Et engasjerende klasseopplegg om frø

Her finner du alt du trenger for et engasjerende klasseopplegg om frø! Materiellet finnes på bokmål og nynorsk. Velg nynorsk materiell oppe til høyre.
Materiellet består versjoner både på nett og som PDF, slik at dere kan velge om dere vil skrive ut materiellet eller jobbe på skjerm.

 

Hvordan jobbe med materiellet?

Slik kan du gå frem:

  • Vis bilder av frøbanken på Svalbard og fortell elevene at det er her det lagres frø fra hele verden. Hvert av deltakerlandene sender inn frø som de anser som viktige. 
  • Vis elevene film fra frøhvelvet på Regjeringens Facebookside.
  • Vis gjerne elevene eksempler på ulike frø. Du kan kjøpe frø i helsekostforretninger eller bruke en pose med ulike fuglefrø.
  • Snakk med elevene om hvorfor frø blir lagret på Svalbard. Bruk kakaoplanten som eksempel og fortell at hvis alle kakaobønneplantene blir ødelagt, vil det ikke finnes frø for å plante nye planter uten lageret på Svalbard.
  • Spør elevene hva de tror skjer dersom verden blir uten frø fra kakaoplanten.
  • Les lesetekstene og gjør oppgavene til.
  • Sjekk frø i for eksempel tomater eller paprika. Plukk dem ut og tørk dem i et kaffefilter.
  • Lag små aluminiumspakker og putt frøene i, slik det gjøres til frøhvelvet på Svalbard. På denne måten vil de huske at alle frø på Svalbard er lagret i aluminium. Bruk aluminiumsfolie du får kjøpt på dagligvarehandelen.
  • Vis på kartet hvor Svalbard er, og la elevene skrive «Frølager» på en stor papirkonvolutt og «send» pakken med frøposer til lageret. Snakk gjerne om frimerker og porto. 

Flere ideer til undervisning om frø

 

Eksperiment: Frys ned frøene

La elevene fryse ned noen frø i skolens fryser i noen dager. Elevene skal få erfare at frø tåler kulde. Bruk disse frøene i senere forsøk.

Snakk med elevene om hva som skjer med frø når det er vinter. Hvor er frøene da og hvordan overlever frø når det er vinter?

Se NRK Newtons «Jakten på frøene» (28 min): Visste du at verdens største frø kan veie over 20 kilo? I Norge ligger frøene i dvale nå om vinteren, men det er fortsatt mulig å finne dem. Vi skal på jakt etter frø - midt på vinteren! Programleder: Stian Sandø.

Eksperiment: Hemmelige frø

Lag et prosjekt med tittelen «Hemmelige frø» etter en god idé fra Frede Thorsheim ved Universitetet i Bergen.

La en person/elevgruppe ha ansvaret for årets hemmelige frø, slik at det blir ukjent for alle de andre hvilke frø som er valgt ut. De velger seg ut fire frøtyper som alle blir lagt i anonyme poser som merkes med A, B, C og D. Elevene som skal delta får utlevert disse fire posene.

  1. Først skal elevene gjette hva de tror dette er frø fra, og hva de tror dette skal bli.
  2. Så skal frøene såes, passes på og følges opp. Var det noen som gjettet riktig?
  3. Et annet alternativ kan være at fire lærere velger hver sin frøtype som blir delt med de andre tre, slik at tre av frøene er hemmelige også for læreren.

 Det er spennende å følge med på det som til slutt spretter frem i vinduskarmen eller ute i skolegården!

Eventyr om frø: Prinsessen på erten

Les eller se eventyret om Prinsessen på erten. Vis elevene hvordan et ertefrø ser ut. Tegn, mal eller lag prinsessen som ligger på ertefrøet med erter, maling, stoff, garn og lim.

Dikt om frø: Frøet av Inger Hagerup

La elevene lese diktet Frøet av Inger Hagerup. Lag en presentasjon av diktet. La gjerne elevene bruke digitale hjelpemidler i dette arbeidet. Diktet blir lest av Ann Maureen Gørlitz-Håkonsen.

Bitte små frø

Syng og lær dere sangen «Bitte små frø» av Svein Gundersen med Eli Rygg og Birgit Strøm  

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. mai 2024, kl. 08:53 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.