Nysgjerrigper-konkurransen 2018: Gull åpen klasse

Jurybrev

Dere hadde en artig problemstilling som sikkert mange kjenner seg igjen i, men vi tror ikke det er mange som har forsket på det. Dere har gjort et grundig arbeid. Før dere gikk ut i felten, gjorde dere skikkelige forberedelser. Dere leste masse om nesen og gjorde lukte-øvelser for å trene opp luktesansen og skjerpe konsentrasjonen. Det er supert! Dere har både intervjuet, gjort spørreundersøkelser, laget mat som lukter og vært rundt omkring og snust. Vi i juryen lo godt når vi så bildene av elever som luktet etter gammel lukt i sofaen! Det er flott å se at dere er kritiske til svarene dere har fått og ser på hva dere kunne gjort annerledes. Alt i alt er dette så bra gjennomført, at det ble gull i Nysgjerrigper-konkurransen 2018! 5. klasse gruppe øst, dere vinner også 15 000 kr til klassen og 15 000 kroner til skolen! Gratulerer!

 

PDF     Utskrift
 
Forskningsrapport
Nysgjerrigper-konkurransen 2018

Hvorfor lukter det så annerledes hjemme hos eldre mennesker?

Forsidebilde
Forskere: 5.trinn Øst ved Storevarden skole (Sola, Rogaland)


Nysgjerrigper-konkurransen arrangeres av Norges forskningsråd

 

Forord

Vi har lagt merke til at det ofte er en litt spesiell lukt i huset til våre oldeforeldre og andre eldre mennesker vi har besøkt. Femte trinn gruppe Øst ønsker å forske på hvorfor det er slik. Lukter det spesielt hjemme hos alle som er over 80 år? Har det betydning om huset de bor i er gammelt eller nytt? Eller hva de eldre spiser til middag? Kanskje er det møbler og ting i huset som lager en egen lukt. Noen av oss mener at det er mye støv hjemme hos de eldre, fordi de ikke orker å støvsuge så ofte. Lukter støv noe? Kanskje bruker eldre mennesker andre typer vaskemidler og parfymer enn unge. Det kan være en årsak til at det lukter annerledes hos de eldre. Vi vet at luktesansen vår er knyttet til nese og smak. Er det slik at vi som gruppe kan gjenkjenne og registrere lukt som kan gi oss svar på problemstillingen vår? 5.trinn ØST på Storevarden skole er klar for lukt-forskning.
Veiledere
Peter Haugseth Andreassen
Siri Skjørvestad

Deltakere
Anna Selma Olava S., Casper T., Dennis H., Dina S., Frans Josef H., Gabriel D., Ida Sofie T., Ingeborg H., Julie B., Lucas R., Markus H., Martine J., Mathea F., Norah F., Rolf Kristian L., Samuel David P., Sofus H., Tilla K.

 

Prosjektet er levert som en rapport.
  
Trykk her for å laste ned rapporten.

 

Vedlegg
VedleggnummerVedlegg
1 Vedlegg 1.pdf
2 Vedlegg 2.pdf