Nysgjerrigper-konkurransen 2018: Bronse

Jurybrev

 

PDF     Utskrift
 
Forskningsrapport
Nysgjerrigper-konkurransen 2018

Hvorfor får fotballspillere mer penger enn dem som jobber på en ambulanse?

Forsidebilde
Forskere: 5B ved Fjerdingby skole (Rælingen, Akershus)


Nysgjerrigper-konkurransen arrangeres av Norges forskningsråd

 

Forord

Vi har sett på TV og lest i avisa at fotballspillere tjener veldig mye penger. Selv om vi synes det er gøy med fotball, synes vi at fotballspillere har en ganske uviktig jobb. Ambulansepersonellet redder liv og hjelper oss når vi er syke eller skadet. Det er en viktig jobb. Hvorfor får fotballspillerne likevel mer i lønn enn det ambulansepersonellet gjør? Det prøver vi å finne svaret på.
Veileder
Inger Beate Otterlei

Deltakere
Adam E., Andre SebastianBic B., Arvinn R., Edison S., Embla S., Filip Adrian S., Gaute N., Iselin Ø., Julie Elise V., Linnea H., Linus H., Marcus S., Mathilde V., Nelvin P., Rojena L., Roza I., Samira O., Syed Muhammad Abbas Raza B., Tilde A.

Innhold
Dette lurer jeg på

 - Hvorfor får fotballspillere mer penger enn dem som jobber på en ambulanse?

Hvorfor er det slik

 - Hypoteser

Legg en plan

 - Dette har vi tenkt å gjøre:

Ut å hente opplysninger

 - Hvor mye tjener fotballspillere?
 - Hvor mye tjener en ambulansearbeider?
 - Epost til luftambulansen og ambulansetjenesten i Oslo og Akershus
 - Epost til Vålerenga fotballklubb og LSK
 - Intervju med fotballtrener
 - Undersøkelse på foreldremøte

Dette har jeg funnet ut

 -  Det er mange tilskuere som kommer og ser på kamp. Tilskuerne må betale for å komme inn. Disse pengene brukes til lønn til fotballspillerne.
 - Det er mulig for fotballklubbene å tjene mye penger på å selge spillere, vise kampene på TV, og selge supporterutstyr slik at de har nok penger til å betale fotballspillerne mye lønn.
 - Ambulansesjåfører tjener mindre fordi de ikke kan tjene penger på andre måter. De får pengene sine fra staten (det offentlige)
 - Ambulansetjenesten har en grense for hvor mye penger det kan brukes. Det samme har fotballklubbene, men den er høyere enn hos ambulansene.
 - Fotballspillerne jobber flere timer enn ambulansesjåførene.
 - Konklusjon

Fortell til andre

 - Fortelle til andre

Vedlegg

 

Trinn 1 - Dette lurer jeg på

Hvorfor får fotballspillere mer penger enn dem som jobber på en ambulanse?

Læreren vår lurte på om vi ville være med i Nysgjerrigperkonkurransen. Hun forklarte hva det var, og vi syntes det hørtes morsomt ut. Vi snakket om reglene for konkurransen og så et par videoer på internet for å få ideer til hvordan vi skulle forske. Så skrev alle i klassen ned forslag til hva de ville forske på. Læreren vår samlet inn lappene og skrev en liste over de spørsmålene hun mente det gikk an å forske på. Vi hadde en lang liste med spørsmål. 

Læreren vår leste opp spørsmålene på lista og vi diskuterte underveis hva som kunne være lett å forske på, hva som var vanskelig og hva vi kunnne gjøre. Til slutt fikk vi hver elev velge mellom spørsmålene på arket. Vi valgte å jobbe videre med de tre problemstillingene flest hadde lyst å forske på. Den ene av disse var “Hvorfor får fotballspillere mer penger enn dem som jobber på en ambulanse?”

Vi så en episode på Supernytt der de snakket om en fotballspiller som tjente mye penger. Vi hadde dessuten hørt at mange fotballspillere får veldig mye i lønn, selv om mange mener at de ikke gjør en veldig viktig jobb. Vi syntes det var litt rart. Er ikke jobben til ambulansesjåførene viktigere? De redder jo liv. Burde de ikke ha mer betalt enn fotballspillere? Vi syntes i hvert fall det og det samme gjorde foreldrene våre. Vi ville derfor forske på hva som er grunnen til dette. 

 

Trinn 2 - Hvorfor er det slik?

Hypoteser

       1. Det er mange tilskuere som kommer og ser på kamp. Tilskuerne må betale for å komme inn. Disse pengene brukes til lønn til fotballspillerne.

 1. Det er mulig for fotballklubbene å tjene mye penger på å selge spillere, vise kampene på TV, selge supporterutstyr, få reklame og sponsorinntekter slik at de har nok penger til å betale fotballspillerne mye lønn. 
 2. Ambulansesjåfører tjener mindre fordi de ikke kan tjene penger på andre måter. De får pengene sine fra staten (det offentlige).
 3. Ambulansesjåførene har en grense for hvor mye penger det kan brukes. Det samme har fotballspillerne, men den er høyere enn hos ambulansene. 
 4.  Fotballspillerne jobber flere timer enn ambulansesjåførene.

For å komme fram til hypotesene diskuterte vi i klassen hva svaret på problemstillingen var. Alle som hadde et forslag fikk si det høyt i klassen. Når det kom et forslag, diskuterte vi om det kunne være riktig svar. De svarene som de flertallet mente var riktig, skrev vi opp som hypoteser vi skulle jobbe videre med. 

Underveis i arbeidet med hypoteser fant vi ut at vi hadde forskjellige typer hypoteser. Det kom en del forslag om at fotballspillerne fikk mer lønn fordi de var mer populære enn fotballspillerne, at folk var villig til å betale mer for å se en god fotballspiller enn å bli hentet med ambulanse. Vi tror noen av disse forslagene er riktige, men vi valgte å ikke forske så mye videre på det, fordi vi syntes det var vanskelig å sammenligne fotballspillere og ambulansepersonell på den måten. Fotballspillerne er kanskje mer populære enn ambulansepersonell når vi er friske, men om vi skulle bli alvorlig syk vil vi heller ha en ambulanse på besøk enn en fotballspiller. Vi ble derfor enige om at vi bare ville sjekke de tingene som handlet om hvordan fotballspillere og ambulansesjåfører fikk lønn og hva som gjorde at de fikk den lønnen de fikk.

 

Trinn 3 - Legg en plan

Dette har vi tenkt å gjøre:

- Sende epost til noen norske fotballklubber med spørsmål om hvordan de får penger til å betale fotballspillere og hvor lenge fotballspillerne jobber. 

- 3 av guttene trener med enten Vålerenga eller LSK. Trenerne deres har tidligere jobbet som fotballspillere. Vi kan spørre om vi får intervjue dem. 

- Sende epost til ambulansetjenesten for å spørre om hvem som bestemmer hvor mye de tjener, hvor de får pengene fra, om de kan samle inn penger og hvor mange timer de jobber. 

- Søke på nettet for å finne ut hvor mye ambulansearbeidere tjener og hvor mye fotballspillere tjener. 

 

 

Trinn 4 - Hent opplysninger

Hvor mye tjener fotballspillere?

For å finne ut hvor mye fotballspillere tjener søkte vi på internet. Først søkte vi på verdens best betalte fotballspiller. Vi fikk mange treff, og sjekket flere ulike sider, blant annet https://www.aftenposten.no/.../Ronaldo-slo-Messi---her-er-listen-over-verdens-best-betalt...  27.mars 2017 https://www.pressreader.com/norway/varden/20170328/281973197487308                           28.mars 2017 https://www.dagbladet.no/sport/fotballens-gale-verden-lonningene-nar-nye-hoyder/68565693 7.august 2017 https://www.fotballkanalen.com/blogg/topp-10-verdens-best-betalte-fotballspillere                  18.januar 2018 Disse sidene viser at en fotballspiller kan tjene flere hundre millioner kroner i året. Det er spesielt i Spania at de tjener veldig mye.

Vi bor i Norge, og det er i Norge vi har tenkt å sammenligne med hva ambulansepersonell tjener. Vi søkte derfor på “Hvor mye tjener fotballspillere i Norge?”. Da fikk vi mange treff, men mange av dem var veldig gamle, fra 2011, 2013 og sånn. De som var fra 2016 og 2017 var ofte chatter der folk diskuterte hvor mye fotballspillerne tjente. Vi valgte derfor å endre søket vårt til: Lønn Eliteserien 2017. Da fant vi en side som viste hva fotballspillerne tjente i 2016. https://www.vg.no/sport/fotball/eliteserien/slik-er-inntektstoppen-i-eliteserien/a/24173134/ I 2016 tjente den best betalte fotballspilleren,  10 627 684 kr. En del spillere tjente 1-2 millioner kr, og mange tjente under 1 million, mange av dem tjente mellom 200 000  og 500 000 kroner. Det var også noen få som tjente 0 kr. 

 

Hvor mye tjener en ambulansearbeider?

Vi søkte også på internet for å finne ut hvor mye en ambulansearbeider tjener. På https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/ambulansearbeider#lonn stod det at ambulansepersonell i gjennomsnitt tjener 517 800 kr. På http://www.fagforbundet.no/tariff/nho/ambulanse/ ser det ut som lønna er mindre. Der fant vi denne tabellen:

Ny årslønn i full stilling - gjeldende satser fra 1. juli 2016:

  Ambulansepersonell              Ambulansearbeider
0 år                294 000 336 000
4 år 299 000 341 000
8 år 310 000 347 000
10 år 355 000 398 000
20 år 385 000 -

På denne tabellen tjente alle ambulansearbeiderne mindre enn 517 800. Vi lurte litt på hvorfor det. Læreren vår forklarte at det kunne være at ambulansearbeiderne fikk ekstra betalt når de jobbet i helgene, på kveldene og om nettene eller at de jobbet mer enn de egentlig skulle (overtid), og at de derfor tjente mer enn det stod i tabellen. 

Når vi sammenligner lønna til ambulansesjåfører og fotballspillere har vi brukt gjennomsnittslønna til ambulansearbeiderne. 

 

Epost til luftambulansen og ambulansetjenesten i Oslo og Akershus

Først ble vi enige om at vi skulle sende epost til to forskjellige ambulansetjenster. Den ene ville vi sende til Norsk Luftambulanse fordi de driver med helikopter og vi hadde hørt at de fikk pengene på en annen måte enn de vanlige ambulansene. Den andre eposten ville vi sende til ambulansetjenesten i nærheten av der vi bor. Først tenkte vi at vi skulle sende den til Ahus, men vi klarte ikke å finne epostadressen på internet. I stedet fant vi en epostadresse til Ambulansetjenesten i Oslo og Akershus, og valgte å sende epost til dem. Før vi sendte epost lagde vi noen spørsmål vi ville ha svar på:

 1. Hvem bestemmer hvor mye dere får i lønn?
 2. Hvem betaler for lønna?
 3. Hvor mange timer i uka jobber ambulansesjåførene?
 4. Går det an for ambulansetjenesten å samle inn penger som kan brukes til lønn for dem som jobber i ambulansen?

Først fikk vi svar fra Norsk Luftambulanse. De svarte:

Takk for henvendelsen deres ☺ Jeg synes det er kjempefint tema dere forsker på, for de som jobber i ambulansen har en kjempeviktig jobb! Her hos oss i Stiftelsen Norsk Luftambulanse er det dessverre ingen som jobber i ambulansetjenesten. Derfor må dere henvende dere til ambulansetjenesten i kommunen der dere bor. Det er en ambulansestasjon på Lørenskog som muligens kan hjelpe dere. De har telefonnummer 67 98 10 00. Ring dit og be om en epost-adresse dere kan henvende dere til.

Lykke til! Beste hilsen Randi Buckley i Stiftelsen Norsk Luftambulanse Vi syntes det var veldig fint at hun svarte oss, selv om de ikke kunne svare på spørsmålene våre. Vi tenkte at vi skulle ringe telefonnummeret vi fikk og be om epost-adresse, men før vi kom så langt fikk vi svar fra ambulansesjefen ved Oslo Universitetssjukehus. Vi syntes han ga oss fine svar på spørsmålene våre. Derfor kontaktet vi ikke ambulansestasjonen i Lørenskog, men det kan hende vi gjør det senere for å spørre om vi får komme på besøk til dem.

 

Ola Borstad ved Oslo Universitetssjukehus svarte:

Hei og takk for interessen.

Dere har noen gode spørsmål som nesten er litt vanskelig å svare på, men her kommer det et forsøk:

1.       Lønnen fastsettes hvert år i lønnsforhandlinger. Lønnsforhandlingene kan være direkte mellom den ansatte og leder, men i hovedsak skjer det meste mellom arbeidsgiver og fagforening.  Vi er som arbeidsgivere i Helsevesenet medlem av en arbeidsgiverforening som heter SPEKTER. De forhandler med våre ansatte som normalt er medlem av fagforeninger slik som Fagforbundet, Delta og Norsk Sykepleierforbund.  

2.       I Norge er ambulansetjenestene en del av sykehusene (Spesialisthelsetjenesten), i Oslo og Akershus er det Oslo Universitetssykehus som har ansvaret for ambulansetjenesten. Vi som innbyggere i Norge betaler skatter og avgifter til staten, av dette  fordeler  Stortinget hvert år (statsbudsjettet) penger til de 4 Regionale Helseforetakene. I vår region er det Helse Sør-Øst, de fordeler pengene videre til Oslo Universitetssykehus som igjen fordeler dem til ambulansetjenesten.

Her ser dere et kart over de 18 ambulansetjenestene som er i Norge:  

3.       Uke timetallet er for de som arbeider i 100 % stilling:

a.       Kun arbeid på dagtid - 37,5 timer/uke.

b.      Turnusarbeid -  35,5 timer/uke. Turnusarbeid innebærer at man har vakter på både dagtid, kveldstid og natt.

c.       I lønnsforhandlingene har man også avtalt at de som har mye mer kveld og nattarbeid enn dagarbeid får enda litt kortere arbeidsuke, slik som de fleste turnusene/arbeidsplanene våre ambulansepersonell arbeider etter så arbeides det 34,5 timer/uke.

  4.       Dette er et ekstra vanskelig spørsmål. Slik som vi har det i dag har ikke Ambulansetjenesten muligheten til å samle inn eller å ta i mot penger for å betale ut mer lønn, slik som jeg ser det.  Det som har skjedd noen ganger tidligere er at enkeltpersoner har samlet inn penger til ekstraordinært utstyr til ambulansene. På samme måte som noen har samlet inn penger til ex nye leker til barneavdelingen på et sykehus.  

Håper dette har gitt dere noen svar til forskningsprosjektet deres.

Dersom man ikke sammenlikner vår lønn med proffe fotballspillere, men med andre jobber i offentlig sektor (lærere, sykepleiere etc) så vil jeg si at lønnen til de som arbeider i ambulansetjenesten er bra. Selv om alle som arbeider selvfølgelig gjerne vil ha mer i lønn J

Å arbeide i ambulansetjenesten er et spennende yrke, det er varierte arbeidsdager og du får muligheten til å hjelpe de som har det vanskelig. Dersom dere er mer interessert så kan dere gjerne komme på et besøk, vår nærmeste ambulansestasjon til skolen deres ligger på Lørenskog.  

 

Med hilsen

 

Ola Borstad

Ambulansesjef

Ambulanseavdelingen | Prehosptal klinikk

Oslo Universitetssykehus HF

Epost til Vålerenga fotballklubb og LSK

Etter at vi hadde fått svar fra ambulansetjenesten valgte vi å lage noen spørsmål vi kunne sende på epost til to fotballklubber i Norge. De to fotballklubbene var Vålerenga og LSK. Vi ville sende to eposter for da trodde vi sjansen for å få svar fra noen var større enn om vi bare sendte en epost. I klassen har vi gutter som spiller på de aldersbestemte lagene til Vålerenga og LSK, og derfor valgte vi akkurat de klubbene. Spørsmålene vi sendte var:

 1. Hvem bestemmer hvor mye fotballspillerne får i lønn?
 2. Hvem betaler for lønna?
 3. Hvor mange timer i uka jobber fotballspillerne?
 4. Hvordan får klubben tak i penger til å betale fotballspillerne? 
 5. Vi tror at dere får inn penger til lønn fra billettinntekter, salg av spillere, salg av supporterutstyr, sponsorpenger, reklameinntekter og ved å vise kampene på TV. Stemmer dette?
 6. Tjener alle fotballspillerne  i klubben deres mer enn 517 000 i året?

Først fikk vi svar fra Morten Nydal i Vålerenga fotball. Dette er det han svarte:

Hei!

Jeg svarer på vegene av klubben under.

Med vennlig hilsen

Morten Nydal

Publikum & event

[www.vif-fotball.no]www.vif-fotball.no    Besøk: Innspurten 16A            Post: PB 6064 Etterstad, 0601 OSLO

 1. Hvem bestemmer hvor mye fotballspillerne får i lønn? /2. Hvem betaler for lønna?

I Norge er det hovedsaklig fotballklubbene som bestemmer hvor mye en spiller får i lønn. Når en spiller skal starte i en klubb skjer en forhandling mellom fotballklubben på den ene siden, og spilleren på den andre siden. Spilleren har gjerne hjelp fra en agent/rådgiver. Dersom partene blir enige skriver man en tidsbestemt kontrakt (som regel fra ett år til fem år lang) som blir spillerens arbeidsavtale, herunder hva slags lønn de skal ha. I tillegg er det spillere som får honorar fra NFF tilknyttet landslagsspill, og de kan også ha personlige sponsorer.

 1. Hvor mange timer i uka jobber fotballspillerne?

Det er litt vanskelig å si et bestemt antall timer. Men som regel er de på jobb mer enn vanlige arbeidstakere. Det er ikke sjelden at de er på jobb alle sju dagene i uken. I tillegg til treninger og kamper går tid med til forberedelser til disse. På bortekamper med lang reise er man gjerne borte tre dager/to netter. Fotballspillere har også som en del av sine arbeidsoppgaver å stille opp for klubbens partnere og sponsorer, besøk i andre fotballklubber og andre oppdrag som klubben bestemmer.

Vi kan si at fotballspillere, trenere og andre som jobber i en fotballklubb ikke regner arbeidstimer på samme måte som de som har en mer vanlig jobb for eksempel på en fabrikk. De har ikke timelønn, men en fast lønn for å gjøre en jobb.

 1. Hvordan får klubben tak i penger til å betale fotballspillerne? 
 2. Vi tror at dere får inn penger til lønn fra billettinntekter, salg av spillere, salg av supporterutstyr, sponsorpenger, reklameinntekter og ved å vise kampene på TV. Stemmer dette?

Vi tjener mest penger på sponsorpenger, deretter penger fra medieavtale (tv-rettigheter), så kommer billettinntekter. Salg av spillere kan vi også tjene penger på, men her er det stor forskjell fra år til år. Salg av supporterutstyr er det hovedsakelig supporterklubben som tjener penger på.

       6. Tjener alle fotballspillerne  i klubben deres mer enn 517 000 i året?

Nei, det er mange som tjener mye mindre enn det. Så er det noen som tjener mer, og noen som tjener omtrent like mye. Det kommer an på hvor gode og erfarne spillerne er.


Litt etter fikk vi svar også fra LSK. Her er svaret deres:

 1. Hvem bestemmer hvor mye fotballspillerne får i lønn? Dette blir bestemt av klubben , det er sportsjef og daglig leder i klubben som forhandler om lønn.  
 2. Hvem betaler for lønna? Klubben betaler ut lønn.  
 3. Hvor mange timer i uka jobber fotballspillerne? Det varierer mye gjennom året – men sånn ca. 40 timer i uken må man regne med når det gjelder trening, behandling , reising og en mase andre oppdrag. Dette varierer jo også mye fra klubb til klubb.    
 4. Hvordan får klubben tak i penger til å betale fotballspillerne? Klubben skaffer penger fra , sponsorer, billetter , salg av spillere, medierettigheter og utstyrssalg  
 5. Vi tror at dere får inn penger til lønn fra billettinntekter, salg av spillere, salg av supporterutstyr, sponsorpenger, reklameinntekter og ved å vise kampene på TV. Stemmer dette? Ja dette stemmer.
 6. Tjener alle fotballspillerne  i klubben deres mer enn 517 000 i året? Nei , det er veldig mange av våre spillere som ikke tjener så mye, snittlønn hos oss ligger på rundt 350.000,-. Det er en myte at fotballspillere i Norge tjener mye penger , noen få tjener godt i Norge men det er veldig få spillere – vi har vel 2 spillere som tjener rundt 700.000,-

 

Intervju med fotballtrener

En av guttene i klassen trener fotball med Vålerenga fotballklubb. Sammen med en som trener i Lillestrøm laget de noen spørsmål som de skulle spørre om fotballtrenerne deres ville svare på. Vi brukte de samme spørsmålene i eposten vi sendte til Vålerenga og LSK. Egentlig skulle alle tre guttene spørre fotballtrenerne sine spørsmålene, men dette var akkurat da det var veldig kaldt (rundt minus 15 grader). Derfor ble flere treninger avlyst. Noen var også syke, eller skulle i bursdagsselskap så vi fikk ikke intervjuet alle tre fotballspillerne. Her er intervjuet en av guttene laget med treneren sin: 

Intervju med fotballtrener Roy Dae for Gutter07 i LSK

1. Hvem bestemmer hvor mye en fotballspiller får i lønn? Det bestemmer styret.

2. Hvem betaler for lønna? Det er klubben.

3. Hvor mange timer jobber en fotballspiller (i uka eller i året)? De jobber ca 37,5 kr i uka.

4. Hvordan får klubben tak i penger til å betale fotballspillerne? Vise kampene på tv og billettinntekter

5. Får dere penger til lønn fra: Billettinntekter: Ja Salg av spillere: Ja Salg av supporterutstyr:Ja Sponsorpenger: Ja Reklameinntekter:Ja Vise kampene på TV:Ja Annet:

5. Tjener alle fotballspillerne mer enn 517 000 i året? Nei, de som ikke er så veldig gode tjener mindre penger og de som er bedre tjener mer.

Undersøkelse på foreldremøte

Vi planla litt av foreldremøtet sammen med læreren vår. Vi ville at foreldrene våre skulle svare på “Hvorfor tjener fotballspillere mer enn dem som jobber på en ambulanse? og “ Synes du dette er greit?” Alle foreldrene fikk hver sin lapp og blyant der de skulle skrive ned svaret. På foreldremøtet var det både menn og kvinner som svarte. Her er noen av svarene vi fikk: 

Spørsmål 1: Hvorfor tjener fotballspillere mer enn dem som jobber på en ambulanse?  Svar: – Fotballspillere tjenermer fordi det er mye større interesse blant folk om hvordan en fotballkamp ender. Fotball er underholdning som folk betaler mye penger for å se på. PS: Dettte gjelder primært i utlandet. Forskjellen er ikke særlig stor i Norge.  - De tjener mer på grunn av media. Det vi si at fotball reklameres og vises mye mer enn ambulansepersonell. Ftoball får mye større oppmerksomhet.  - Det er fordi fotballklubbene kjøper fotballspillerne sine. - Det er flere som satser penger/spiller med penger på fotball. Fotball er underholdning. - Fotballspillerne har lenger “utdannelse”, altså de har trent lenger enn ambulansepersonell.  - Fortballspillerne tjener mer fordi de er mer populære. - Fordi det er kamp mellom klubbene om de beste spillerne og sponsorer. De klubbene med høyest lønninger er/blir best og tjener mest.  - Vet ikke. Godt spørsmål. Dette vil jeg også ha svar på.  - Fordi de er på tv/nyheter - Fordi fotball er en sport mange ser på. - Det er underholdning.  - Konkurranse om spillere. De gode kan kreve høy lønn.  - Private klubber eier fotballspillere - Ambulanser = stat

Spørsmål 2: Synes du det er greit at fotballspillere tjener mer enn ambulansepersonell?  Svar:  Her svarte de aller fleste nei. Noen la til at ambulansesjåfører burde tjene mer og at ambulansesjåfører gjorde en viktigere jobb enn fotballspillerne.  En svarte: Ja, fordi fotball er morsommere.  En svarte: Ja, for fotballspillere har en kort karriere og ofte får de spilleskader. En svarte: Til en viss grad, men ikke når det “tar helt av” som i enkelte land.  Så selv om de fleste synes at ambulansepersonell skal tjene mer enn fotballspillere, gjør ikke alle det. 

 

Trinn 5 - Dette har jeg funnet ut

Det er mange tilskuere som kommer og ser på kamp. Tilskuerne må betale for å komme inn. Disse pengene brukes til lønn til fotballspillerne.

Det er mange tilskuere som kommer på kamper og de må betale for å se på kampene. Noen av disse pengene brukes for å betale lønn til fotballspillerne, men klubbene får også inn penger på andre måter. Det er derfor ikke bare betaling fra tilskuerne som gjør at fotballspillerne får høy lønn. 

Det er mulig for fotballklubbene å tjene mye penger på å selge spillere, vise kampene på TV, og selge supporterutstyr slik at de har nok penger til å betale fotballspillerne mye lønn.

Begge fotballklubbene vi har fått svar fra, sier at de får penger fra sponsorer og tv-rettigheter. Noen ganger får de også penger fra salg av spillere, men det varierer fra år til år. Ut fra svarene våre ser det ut som noen klubber tjener penger på supporterutstyr mens andre klubber lar supporterklubben få tjene disse pengene. 

Ambulansesjåfører tjener mindre fordi de ikke kan tjene penger på andre måter. De får pengene sine fra staten (det offentlige)

Vi har funnet ut at ambulansesjåfører får pengene sine fra det offentlige. Lønna blir oftest bestemt i forhandlinger. Ambulansesjåførene har ikke lov til å tjene penger på andre måter. Så her stemmer hypotesen vår. 

Ambulansetjenesten har en grense for hvor mye penger det kan brukes. Det samme har fotballklubbene, men den er høyere enn hos ambulansene.

Vi har funnet ut at både ambulansetjenesten og fotballklubbene har en grense for hvor mye penger de kan bruke. Hvis ambulansetjenesten mener at de har for lite penger, må de forhandle om å få mer penger de kan bruke til lønn. I fotballklubbene kan de prøve å få inn mer penger dersom de mener at de har for lite til lønn. Klarer de det kan de betale fotballspillerne mer. Ambulansesjåførene har ikke lov til å samle inn penger for å få høyere lov. 

Fotballspillerne jobber flere timer enn ambulansesjåførene.

Utfra de svarene vi har fått, kan det se ut som fotballspillere jobber litt flere timer i uka enn ambulansearbeidere. Fotballspillerne jobber ca 40 timer, mens ambulasesjåførene jobber mellom 34,5 og 37, 5 timer. Ambulansesjåførene får betalt for antall timer de jobber. Fotballspillerne får betalt for å gjøre den jobben klubben har bestemt. 

Konklusjon

Vi har funnet ut at ikke alle fotballspillere tjener mer enn ambulansesjåfører. Det er bare de beste fotballspillerne som gjør det. 

Ambulansesjåførene har en grense for hvor mye de kan tjene. Som regel er det fagforeningene som har forhandlet om hvor mye lønn de skal ha.  I fotballklubbene kan en samle inn penger en kan bruke til lønn. Hvis klubben klarer å få inn mange penger, kan de gi de flinkeste spillerene mye i lønn. 

 

Trinn 6 - Fortell til andre

Fortelle til andre

Vi vil presentere resulatene i undersøkelsene i denne rapporten slik at den blir en del av Nysgjerrigperkonkurransen. Da kan andre lese om forskningen vår og kanskje lære noe nytt av den. 

Vi har også laget veggaviser der vi forteller om det vi har gjort og det vi har funnet ut. Veggavisene har vi hengt opp i klasserommet. Her ser dere hvordan dem ser ut: 

 

 

 

På trinnet vårt er det tre 5.klasser. Vi har fortalt de andre klassene om forskningen vår og det vi har funnet ut. 

Vi kan også tenke oss å fortelle ambulansetjenesten om det vi har funnet ut. Da har vi lyst å besøke dem, se hvordan de har det og fortelle dem om det vi har forsket på. Vi har ikke planlagt når det blir, men vi har lyst til å få det til. 

 

Vedlegg